Der er da en Lortemor gemt i os alle...ik'?

Hvorfor hedder de egentlig Kummefryseren og Mandlen?

new_doc_2017-06-07_2

Altså lad mig starte med at sige, at det ikke er noget vi render rundt og kalder dem her hjemme. Kirkekontoret gik simpelthen ikke med på idéen (sarte skiderikker), trods gentagne forsøg på at overbevise dem om, at det da er flotte nordiske navne der afspejler de nordiske aner og den nordiske kultur.

Spøg til side 😉

Jeg ved faktisk ikke hvordan det hele egentlig startede… Altså hvornår jeg her i blog-land, begyndte at kalde dem for Kummefryseren og Mandlen. Men navnene er hængt ved. Jeg får dog ofte spørgsmål fra jer om, hvorfor jeg egentlig kalder dem det 😉 Senest som kommentar i dette indlæg, hvor jeg opfordrede jer til at smide nogle spørgsmål i min retning, hvis det var I lige lå inde med nogle. Nogle har måske luret den – hvorfor jeg kalder dem Kummefryseren og Mandlen. Men lad os da lige tage den én gang for alle.

Når man tager en stram trøje på, placerer man automatisk hagen ned mod brystkassen, idet man hiver skidtet ned over hovedet, ik’? Ellers ville det være et fandens hyr at få trøjen ned. I kan jo eksempelvis prøve at lade være at bøje hovedet, næste gang i tager trøje på og måske endda prøve at dreje hovedet til den ene side! I vil nok opleve, at I skal trække ret hårdt og i lang tid, hvis I stædigt holder fast i, at trøjen SKAL ned over hovedet på den måde…

– På samme måde er det med babyer, når de vælger at tage afsked med den ét-værelset (læs: livmoderen), gør et pitstop ved bækkenet og derefter aflægger vagina et besøg, inden de forlader etablissementet og beriger forældrene med deres selskab. De kommer simpelthen bedst igennem den snævre sti, ved at bøje hagen ind mod brystkassen. På den måde er de så smalle som muligt, så de lettere kommer igennem bækkenet (og det er i øvrigt også “rarere” for moderen). Min datter på nu 6 år, skulle fanden fiseme ikke bøje noget som helst hovedet på vej ud. Hun lå som hun lå og havde tilsyneladende ikke læst bogen om, hvordan man sniger sig ud på nemmeste vis. Det betød altså at fødslen varede i godt og vel 2 1/2 døgn, inden vi kunne stikke hende en high-five og byde hende velkommen til verden. Hun stod helt og aldeles skævt med sit hovedet, så livmoderen arbejdede på højtryk og i længere tid end gennemsnittet. Så ja, det føltes ærlig talt lidt som at…ja, skide en Kummefryser. Deraf navnet Kummefryseren.

Da Mandlen derimod blev født (…I kan nok gætte jer til det), ja der var jeg i Frederiksberg centeret kl. 16 og sukkede efter nye støvler i butiksvinduerne. Og klokken 22 et-eller-andet lå jeg med en bebs i armene. Som Lillefar jo i øvrigt greb, da babykanonen affyrede i badekarret på Hvidovre hospital. Så i modsætning til første fødsel, smuttede jeg temmelig meget en mandel. To meget forskellige fødsler! Læs om Kummefryserens fødsel HER og om Mandlens HER.

Så ja, derfor bliver de kaldt det de gør her på bloggen 😉 Jeg har jo som én af de få mor-bloggere derude nemlig valgt, ikke at bruge navne og/eller billeder af mine børn. Det skrev jeg mere om for nylig HER.

Og fortæl mig så lige…har du en Kummefryser eller en Mandel der hjemme?

😉


Følg med i Lillemors univers her:

Instagram / Facebook / Bloglovin' / Snapchat: lillemor-blog

lillemorblog_logo

53 kommentarer

 • Maria

  Jeg har en mandel! Hun kom drønene på 3 timer og 19 minutter fra vandet gik/første ve ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristiane

  Jeg har en kummefryser og oven i hatten valgte at ville have den ene arm med op over hovedet også. Så ser frem til at få en mandel næste gang :-pp

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Så en god kombination af en kummefryser og en supermand? Den lille skylder dig en STOR middag en dag 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Natacha

  Jeg har nok mest en mandel ☺️ 10 timer fra første ve, og til at hun er ude. Brugte 4 timer på sygehuset, efter et temligt heftigt temperaments udbrud fordi de ikke ville se mig til at starte med 🙄 Fik dog overbevist hende den nattesløve jordmoder om, at de fandenfløjtende godt kunne kigge på mig! Og vupti der kom et barn 😂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Ha ha! Ja, det kan godt være ret svært som jordemoder at bedømme, om kvinden er i fødsel eller ej. Hvis vi skulle invitere ALLE ind, ville der være kø uden foran hospitalet, så meget kan jeg fortælle dig! Der er jo rigtig mange der simpelthen bare ikke er forberedte på de krafter der suser gennem kroppen. Og så ringer de ved første ve, fordi de ikke ved hvordan de skal håndtere dem. En skam at fødselsforberedelsen er sparet væk. For så ville mange kvinder nok ringe ind, når de rent faktisk er i aktiv fødsel. Og ikke bare i opstartsfasen. Men dejligt at det gik hurtigt for dig!! Og nej, os jordemødre har ikke altid ret 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cæcilie

  Jeg har også en kummefryser og en mandel….. min datter, det er så kummefryseren, brugte 24 timer fra første ve til de ikke eksisterende presseveer og ankom så, med hård kop, som stjernekigger… hun var ikke populær (eller det var hun jo, men der gik lige lidt inden jeg tilgav hendes stædighed!)
  Vores søn derimod…. Vi ankom til sygehuset kl 12.30 og kl 13.50 var den mandel ligesom smuttet – og veerne op til var på alle måder medgørlige i modsætning til min første fødselsoplevelse!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Ha ha! Jeg hører dig! Jeg var sgu også lidt skeptisk over min datters stædighed, da hun endelig kom. Og sejt med mandlen! Og dejligt at se at en fødsel også kan være sådan, ik?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cæcilie

   Jo absolut!!!! Jeg var meget nervøs op til min anden fødsel og frygtede dn gentagelse fra første gang, som lige tog lidt at komme over…. Men vi slutter på en god måde – ikke flere børn her, så det er rart at have en god oplevelse også 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie Louise

  Mandel 1 hvor vandet gik midt i føtex😲😂 kom ud på 7 timer fra første ve.
  Nr 2 mandel kom på 2 timer fra første ve, så to mandler

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Wow 2 timer!! Det er jo mega hurtigt. Utroligt osm de børn ikke læser bogen om fødsler, inden de begiver sig ud i en. Og den med Føtex – det bliver jo mega sjovt en dag i konfirmationssangen 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • E

  Kummerfryser her. 29 timer fra vandet gik 🙄

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Men det er sgu egentlig meget rart at have en Kummefryser, ik?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorthe

  Jeg har en kommode – fra 1989 så hun er næsten antik.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Må alt andet lige være en kummefryser – hun både lagde skævt og syntes hun skulle tælle stjernerne på vej ud, hvilket hverken fødselslæge, jordmoder eller nogen andre lige havde fået far i før på 18. Time og 1, 45 timer inde i pres veerne, så hun endte med at blive rævet ud med koppen, skide skæv, men stadig meget lækker 😍 Trods fuldstændig skæv kranie 😂❤️

  Tak for en skøn blog med ærlighed og super god humor 👍🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Hej Stine! Tak for dine søde ord! Og dejligt at hun trods alt kom ud, den stædige lille dame 🙂 Og ja vi bliver faktisk tit overrasket os jordemødre over, hvordan hulen det er, de lige står med hovedet når de titter frem. De kan jo heldigvis klare det de små. God søndag! Kh Lillemor

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  En stædig rad som nægtede at vende sig den rigtige vej. Hendes og min str var ikke kompatible til en sædefødsel så på trods af ihærdige vendings-forsøg måtte hun ud ved kejsersnit.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Nogle gange ligger de sgu for godt på lige præcis én måde – og nægter at rykke sig 🙂 Men sejt at du kastede dig ud i vendingsforsøg! Kh Lillemor

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Jeg tror jeg lander et sted lidt imellem. Med den første opdagede jeg ved midnat, at vandet var gået, og han er født kl. 14.22 – uden smertedækning, så måske en mindre kummefryser. Den mindste, der fik jeg vedr klokken 22, kom på sygehuset halv et og fødte hende 3.41

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Hej Trine! Ja det er meget klassisk at det hele går lidt stærkere ved nr 2 fødsel. Egentlig meget rart at opleve, at fødsler kan være på så mange forskellige måder, ik?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Et helt reolsystem… Lægerne var i hvert fald nødt til at lave et helt nyt hul i væggen for at få hende ud af hendes etværelses 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Ha ha!! Dejlig beskrivelse 🙂 Men ud kom hun og jeg håber I får den bedste sommer! Kh Lillemor

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina KH

  Sødt:-)
  Min er en engel, en guldklump, en snuske, en smuksak osv.
  Ville gerne have haft en mandel, men sådan blev det ikke.
  Ønsker du og familien en dejlig søndag:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Hej Tina! Rigtig dejlig søndag til dig også 🙂 Med din lille guldklump!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anita

  Jeg har i den grad en kummefryser.
  Jeg blev sat i gang torsdag eftermiddag pga for højt blodtryk og mistanke om begyndende svangeskabsforgiftning, men skønne datter, havde så åbenbart besluttet sig for at hun fandme ikke ville ud, først da de truede med kejsersnit ville hun ud, det gjorde de søndag eftermiddag, og hun er født søndag aften…
  Fy for fanden en omgang, gør det ALDRIG, som i aldrig aldrig nogensinde igen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Ej nej nej Anita det må du ikke sige! Naturen har jo slet ikke haft lov til at gøre det den skal. Og det er ment i al kærlighed! Det lyder som om at din fødsel er et resultat af en igangsættelse, hvor kroppen slet ikke har været parat. Lov mig at give dig selv chancen for, at opleve alt det gode ved en fødsel også. Det kunne være en god idé at få en efterfødselssamtale Anita. Det tilbyder de fleste fødesteder. Og næste gang så får du en fødselsplan! Der er jo en god sandsynlighed for, at din krop SAGTENS kan huske, hvordan man føder. Efter sidste gang. Så måske får du en mandel næste gang. Men hvis det skulle gå sløvt med fremgangen næste gang, så har man allerede en fødselsplan der så kan gøre, at man trækker en streg i sandet langt før, end du oplevede man gjorde første gang. Jeg lover dig at fødsler kan være på så mange andre måder, end det du har oplevet. Jeg håber du gen overvejer 🙂 Kærlighed og klask fra Vestegnen

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Har to skønne kanonkugler 😂
  Begge var ude på under to timer fra vandet gik/blev taget, så de blev affyret med høj fart fra mor kanonen! 😃😂
  Dejlige hurtige fødsler, jeg brokker mig ikke

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Ha ha DEJLIGT Mia! Skønt med nogle der er så glade for fødslerne som du.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har en Mandel og en Kanonkonge😍
  Mandlen smuttede på 3 enhalv time og den lille kanonkonge blev skudt ud på 10 min. hjemme på badeværelset med min mand som jordemoder😱😘❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Tillykke med den mandlinge jordemoder i hjemmet! Det lyder som om at det ikke rigtig kunne være anderledes, hvis din krop bare fødte så hurtigt. Der er jo heldigvis også ensrettet dernede, så der er ikke så meget man kan gøre galt, når baby bare kommer flyvende!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Jeg har en “stjernekigger”. Ja det kaldte jordemoderen ham. 😜 Jeg selv er født med benene først. 😳

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Mange mænd tror faktisk at “stjernekiger” betyder, at den lille kigger ned mod numsen 😉 Men det er jo når den lille kigger op mod stjernerne! Og det “niver” også lidt mere end normalt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Jeg har helt sikker en kummefryser, og foretrækker jeg at se hende som en hyggefis som havde det lidt for godt 🙂
  Det tog 35 timer fra første ve til hun blev hevet ud med en hård kop! Og som en lille sjov ting fik jeg også 6 timer hvor jeg var 9 cm… Av for nogle onde veer jeg havde der!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Hej Cecilie! Dejligt med en kummefryser trods alt. De er nu søde…for det meste! Selvom de skylder en 3 retters middag om 18 års tid, ik?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte

  To stks kummefrysere – en på 400L og en på 560L – begge stod skævt i bækkenet. 51 timer fra ve start første gang. Anden gang kunne vi nøjes med 18 timer. Og begge roterede en halv omgang under passage – selv tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Ha ha Åh Gud Dorte. Jeg sender dig masser af tanker fra Vestegnen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine

  Jeg har en mandel og en kanondronning. Den første kom på 4 timer fra første ve. Den anden kom på 53 minutter fra første ve! Vi nåede ikke ind på en fødestue.
  Nu er er jeg gravid med nr 3 og er ret spændt på hvor hurtigt denne her har tænkt sig at være

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   53 minutter!!! Det er jo helt vildt. Vil du ikke godt gøre mig den tjeneste at overveje, om I ikke skal have en hjemmefødsel den her gang så? Så skal du ikke tænke på andet, end at ringe til jordemoderen, så snart du får veer! Husk at nævn over telefonen, at du fødte lyn hurtigt anden gang.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tarkoflen

  Jeg tænker en skæv skabsfryser og en mandel 😉
  Den første var en skabsfryser, eller det tog ikke så lang tid, men trods en fødselsvægt på 2396 G formåede hun at sende en 4. grads bristning inkl. et hul på endetarmen min vej, af hjertet tak min skat 😂🙈

  Nr. 2 var vi mødt ind på akutmodtagelsen for at blive sat i gang. Mens jeg fik kørt strimmel gik veerne i gang og da jeg blev undersøgt efter de var færdige med at køre strimmel var jeg 4 cm åben, fra første ve til hun så verden gik der 2,5 time og jeg nøjedes med en 2. grads bristning. Mine børn insisterer åbenbart på at sige goddag til verden med en hånd ved ansigtet 😜

  Selvom det gik hurtigt med nr. 2 var det vandvittigt grænseoverskridende at skulle presse, for jeg var så bange for at ende med endnu en voldsom bristning. Heldigvis slap jeg med skrækken og nu er det slut med babyer herfra 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Så du har to små superhelt, der begge kom til verden med en supermand-arm fremme 🙂 Lyn fødsel den sidste ellers! Godt at det gik godt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg har heldigvis fået 2 mandler. Veerne tog det meste af dagen med den store med 5 presse veer og han var ude. Den Bette var lidt ubeslutsom så hun startede lørdag morgen med nu er det nu. Lørdag middag nej ikke så meget alligevel gå du bare hjem og sov for så at beslutte sig for at søndag skulle det være så af sted på sygehuset kl 11.30 og prinsessen lå på maven efter 1,5 presse ve på maven. Ingen føl eller kummefryseren på tværs her.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Det lyder som intet mindre end nogle fantastiske fødsler Mette! Dejligt for jer 🙂 Om end det også nogle gange kan gå FOR hurtigt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laila

  Jeg har en af hver. Den første kom veerne tirsdag morgen og hun er født torsdag morgen efter halvandet døgn på fødestuen og cirka 53 timer med veer. Veerne blev aldrig rigtig gode, så det var med drop og elektrode på babys hoved i mange timer. Og det var til sidst tæt på kejsersnit, men heldigvis lykkedes det. Nummer to fik jeg taget vandet kl 18 gik en tur fik veer kl 20 og fødte 23.30 havde ingen presseveer ved nogen af fødslerne, havde ihvertfald ikke pressetrang. Men dejlige jordemødre der sagde preeeeees😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Laila, det lyder jo fuldstændig helt og aldeles som mine fødsler 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bolette

  Du skriver simpelthen FANTASTISK! Jeg grinte så højt over dit indlæg, at både mand og 2,5 årig spurgte om hvad der var så sjovt. 🙂

  Jeg tror at jeg fødte en mandel. Det gik i hvertfald okay stærkt. Fra første ve til hun var ude, gik der 6 timer. Jeg pressede i 11 minutter.
  Jeg skal føde om 6-7 uger igen, og jeg håååååber ikke at skulle føde en kummefryser. Det lyder satme ikke rart, altså!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Dejligt at du kan lide hvad du læser Bolette 🙂 Tak for den søde besked! Har du overvejet at føde hjemme denne gang? Det lyder som om at du føder pænt hurtigt. Og din krop er jo i ekstra træning efter sidste gang? Overvej det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Jeg har en af hver. Den første kom 4 timer efter igangsættelse, MEN pressefasen tog en time og hun kom ud med conehead af at ligge skævt. Nr 2 tog også 4 timer, men han kom ud på 2 presseveer med et brækket kraveben 😉 😛

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lillemor

   Du føder da godt nok hurtigt Line! Du må have en rigtig god fødekrop (sagde jordemoderen!). Det med kravebenet lyder dog ikke for godt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bea

  Jeg har en superman og en mandel. Min datter valgte simpelthen at holde armen foran ansigtet, fødslen tog alligevel “kun” 6,5 timer. Min søn tog sig kun ca. 4 timer. Begge to kom til verden på Hvidovre og jeg ønskede mig så meget at få dig som jordemoder. 😄
  Når jeg læser kommentarerne igennem, ser det ud som om det altid er pigerne, der er kummefryser..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine K

  Begge mine er nok mest mandler 🙂 1. vandet begyndte at sive kl 9 gik rigtigt omkring kl 14 havde små veer fra kl 12 – hun er født 17,40 (10dage før termin)
  2. havde det smådårligt om eftermiddagen og lagde mig i seng kl 18 bliver jeg kaldt ned for at spise og vandet går i det jeg rejser mig – derefter er veerne begyndt rimeligt hurtig – hun er født kl21,30 (15 dage før termin)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Jeg har en drama-queen og en stædig “demolition-man”. DQ, fordi hun åbenbart blev sygt dårlig i min mave, der kun blev opdaget ved et tilfælde, da jeg var til kontrol fordi jeg var gået over tid. De tog hende ved akut kejsersnit og havde forberedt med neonatal og det hele, der var en milliard personale på stuen (mindst!) og sagt til os at hun ikke ville sige noget når hun kom ud og at de ville køre afsted med hende med det samme….i det sekund hun kom ud skreg hun i vilden sky og var frisk og fin og fik 9/10 med det samme….ingen aner hvorfor….vores demolition man kom efter 25 timer på fødeafd. Han VILLE ikke ud. Så da han endelig kom ud, sørgede han lige for at få smadret sin mor totalt….10cm hul mellem tarm og skede…tak for det min skat. (At lægen så ik var kompetent til at lappe sammen og jeg derfor endte med stomi i et helt år…tja bom bom)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg har både en kummefryser og en mandel.
  Kummefryseren stod også skævt i bækkenet og og 36 timer om at finde vej ud – og skulle.i øvrigt hjælpes på vej af en sugekop!
  Ved mandlen startede veerne ved 19-tiden, og lidt efter kl. 01.00 var vi blevet forældre for anden gang.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Der er da en Lortemor gemt i os alle...ik'?